klironko@otenet.gr
  +30 27210 93600
  Αριστομένους 79-81, Καλαμάτα, 2oς όροφος
oxeia elkonektrotiki oulitida 1
4/04/2023

Οξεία Ελκονεκτρωτική Ουλίτιδα

Πληροφορίες

Είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ουλίτιδας που δεν οφείλεται μόνο σε καθαρά τοπικά αίτια (πλημμελή δηλαδή στοματική υγιεινή), αλλά ενοχοποιούνται και μικρόβια όπως το Treponema denticola, το Fucobacterium nucleatum, σπειροχαίτες, πορφυρομονάδες, εσχάτως δε και ερπητοϊοί, όπως ο ιός Epstein – Barr (EBV) και ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV).

Προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι οι παρακάτω:

  • Κακή διατροφή

  • Κατάχρηση αλκοόλ

  • Κάπνισμα

  • Κακή στοματική υγιεινή

  • Προϋπάρχουσα ουλίτιδα

  • Έντονο στρες: Λόγω της έκκρισης αυξημένων ποσών επινεφρίνης, προκαλείται τοπική αγγειοσύσπαση και ισχαιμία.

  • Πτώση της άμυνας (λόγω ασθένειας, υπερκόπωσης, κακής διατροφής, καπνίσματος, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ) με συνύπαρξη κακής στοματικής υγιεινής.

Συμπτώματα

Φλεγμονή και αργότερα καταστροφή των μεσοδόντιων θηλών των ούλων, που καλύπτονται από χαρακτηριστικό λευκό ή λευκοκίτρινο νεκρωτικό υμένιο. Συνυπάρχει έντονος πόνος, αίσθημα καύσου και κακοσμία.

Πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι πυρετός, κακουχία, διόγκωση λεμφαδένων, σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία.

Προσβάλλει συνήθως άτομα 20-30 ετών.

oxeia elkonektrotiki oulitida 2

Θεραπεία

Καλός καθαρισμός των δοντιών, χορήγηση χλωρεξιδίνης ή υπεροξειδίου του υδρογόνου  (H ₂O ₂) για πλύσεις, αναισθητικό στοματόπλυμα και όπου κρίνεται απαραίτητο αντιβίωση, καθώς επίσης χορήγηση βιταμινών, καλής διατροφής και ξεκούραση.

Οι επανεξετάσεις είναι απαραίτητες για να ελεγχθούν τυχόν υποτροπές.

Σε περίπτωση επίμονης, με συχνές υποτροπές ελκονεκρωτικής ουλίτιδας, πρέπει να ελεγχθεί η ύπαρξη HIV, του ιού Epstein-Barr (προκαλεί το 50% των περιπτώσεων λοιμώδους μονοπυρήνωσης), του κυτταρομεγαλοϊού και σε συνεργασία με γαστρεντερολόγο πιθανή σπληνομεγαλία (απαγορεύεται αυστηρά η βαριά σωματική άσκηση) και ηπατομεγαλία (απαγορεύεται το ποτό).

Αν η ελκονεκρωτική ουλίτιδα επεκταθεί στους γύρω μαλακούς ιστούς μπορεί να προκαλέσει οξεία ελκονεκρωτική στοματίτιδα / βλεννογονίτιδα, στους δε εν τω βάθει ιστούς οξεία ελκονεκρωτική περιοδοντίτιδα.


ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Εμφυτεύματα

klironko@otenet.gr

+30 27210 93600

Αριστομένους 79-81, Καλαμάτα, 2oς όροφος

Designed & Developed by yorgo.dev

Copyright © 2024